V Hoteli International si môžete vychutnávať umenie na tanieri. Či už z výberu À la carte alebo špeciálnou Mesačnou ponukou, snažíme sa, aby ste si dobré jedlo užili naplno. Dovolili sme si vyspovedať nášho šéfkuchára Milana Kovalčika, ktorý to ma od septembra celé pod palcom.
Každý začiatok je iný, avšak Milan Kovalčik k vareniu inklinoval už od mladých čias. „Moja kariéra začala pri mamke v kuchyni. Pri sporáku a chladničke som stál určite viac ako nad úlohami. V rodine sme mali aj krstného, ktorý pôsobil v gastronómii, a tak som mu vypomáhal.“ Na otázku, čo v ňom prebudilo vášeň ku kulinárskemu umeniu bola jasná odpoveď. „Hlad.“ Medzi svoje úspechy radí aj prácu v reštaurácii v Prahe, ktorá mala Michelinskú hviezdu. „Reštaurácia sa ešte vtedy volala Allegro a počas štúdia, keď som nastúpil tak po pol roku dostala prvú Michelinskú hviezdu vo východnej Európe a tam som sa dotkol tej najvyššej gastronómie, čo sa mi veľmi páčilo. Šéfkuchára som mal taliana Andrea Accordi a čakal som, že to bude blázinec, ale práve naopak, naučil som sa, že veci sa dajú robiť aj inak a môže to mať systém, samozrejme s ľuďmi, ktorí pri práci rozmýšľajú.“ V živote nás každého inšpiruje niečo iné, ale, kde hľadá inšpiráciu šéfkuchár? „Veľmi dôležité je aké je momentálne ročné obdobie, dostupnosť čerstvých surovín. Sledujem trendy, rád navštevujem veľtrhy a kulinárske štúdia, kde si to s jednotlivými surovinami môžem aj vyskúšať, a to ma určite inšpiruje. Mám veľmi rád kombináciu sladkého a slaného, chrumkavého alebo teplého a studeného, avšak to sa nedá pri všetkom. Čo je pre hostí lákadlom, aby prišli ? „Lákadlom, ako takým by mala byť určite chutná kuchyňa, a to tu je. Používajú sa tu kvalitné suroviny, domáce výrobky, a ak je to možné aj lokálne. Hosť by mal odchádzať najedený a spokojný. Kuchyňa a servis robí tiež veľmi veľa a mali by byť v súlade.“ Medzi najobľúbenejšie jedlá patrí to, čo uvarí jeho mama a babka alebo, keď paradajka chutí ako paradajka. „Keď napríklad uvarí niečo moja mama alebo babka a pripomenie mi to detstvo, a to na čom som ja vyrastal.“ A ak chcete vedieť či sa máte na, čo tešiť. „O chvíľu sa pustíme aj do lístka a vykúzlime niečo, čo verím bude zmena a krok vpred“ Medzi kulinárske sny patrí naozaj rarita. „Chcel by som v Taliansku navštíviť jaskyne, v ktorých zrejú syry, avšak zrejú aj vďaka červíkom.“ Ďalej to radšej rozoberať nebudeme. A, ako spoznáte dobrého šéfkuchára? „Cit pre varenie, vedenie kolektívu najlepšie bez kriku a hlavne počúvať hostí, ich odozvu a spätnú väzbu, lebo v našom remesle je ťažké vyhovieť na 100%, ale dá sa to.“